Видни езиковеди, литератори, студенти и ученици се събраха в Библиотеката на Национална научна

...
Видни езиковеди, литератори, студенти и ученици се събраха в Библиотеката на Национална научна
Коментари Харесай

Видни езиковеди, студенти и ученици почетоха Петя Дубарова с научна конференция в Бургас

Видни езиковеди, литератори, студенти и възпитаници се събраха в Библиотеката на Национална научна конференция на тематика: „ Българската любовна поезия – прочити и контексти “.

Интересният конгрес се провежда от Община Бургас и Къща-музей „ Петя Дубарова “ с присъединяване на Катедрата по български език и литература към Университет „ Проф. доктор Асен Златаров “ – Бургас във връзка 60-годишнината от рождението на обичаната поетеса Петя Дубарова.

„ Бургас и като администрация, и като общност е доста пореден в полагане на старания за популяризиране на творчеството на Петя Дубарова. Ние нямаме потребност от фиктивен мотив, с цел да се обърнем към нея, да препрочитаме стиховете ѝ. Бургас осъзнава, че Петя Дубарова е доста значима част от построяването на културния му образ. През годините конкурсът на името на Петя се трансформира в най-успешната литературна платформа за млади гении от цялата страна ”, сподели в приветствието си Диана Саватева – зам.-кмет „ Култура, туризъм и спорт ” в Бургас.

Конференцията се провежда с финансовата поддръжка на Министерството на културата, а специфичен посетител бе Александър Трингов – експерт в Министерството на образованието и науката. Той прочете поздравителен адрес от името на министъра на образованието проф. Сашо Пенов и подчертава върху компромисите в новите образователни стратегии, които имат обязаност с процеса на обучение между университетите и междинните учебни заведения в страната, като дават повече независимост учителите на терен независимо да сортират творбите в образователния проект.

„ Името на Петя Дубарова за мен персонално е знак на свободата на духа. Именно нея би трябвало да възпитаваме измежду възпитаници и студенти ”, показа Петя Петрова – началник на Регионалния инспекторат по обучение.

Проф. Адриана Дамянова – преподавател в СУ „ Св. Климент Охридски ” и ръководител на катедрата по методика във Факултета на славянски литератури откри форума със своя отчет на тематика „ Посвещение в любовта ”.

Елица Дубарова, която е главен уредник на събитието, отправи привет към всички присъстващи посетители.

Участници в конференцията са научни служащи и преподаватели от разнообразни висши образователни заведения в страната.

Целта е да се насърчи по-задълбоченото и многостранно оглеждане на любовта като тематика и естетическа призма в българската поезия – част от международното поетическо завещание. Заедно с това конференцията си слага за цел да подкрепи и проучването на любовната поезия в литературнообразователния развой, доколкото Любовта е една от общочовешките тематики, върху които е конструирано образователното наличие по литература в 11. и 12. клас.

Стремежът на уредниците е тематиката за любовта да се постави в необятните граници на личната ѝ универсална стойност като естетическо прекарване, а дружно с това да се показват и нови методически хрумвания, свързани с образованието по литература във втори гимназиален стадий.

На срещата присъстваха още проф. Марияна Пързулова – преподавател в Университет „ Проф. д-р Асен Златаров ” в катедра „ Български език и литература ”, проф. д.ф.н. Калина Лукова – преподавател в Бургаски свободен университет, Кристин Димитрова – българска писателка, преводач и поетеса, член на почетното жури на конкурса „ Петя Дубарова “, Добрина Топалова – учител и книжовен критик и др.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР